Food from Paradise ... available on Earth! Professionele catering, traiteur, culinair architect. Wij leveren kant-en-klare traiteurformules voor elke babyborrel, familiefeest, klantenevent, personeelsfeest of productvoorstelling waar een lekker hapje de sfeer van het samenzijn kan bevorderen.

Van ontbijt tot hapje tijdens de receptie, over luxe ovenkoeken met bediening tot uitgebreid dessertbuffet.

Een pannenkoekenfestijn of een wafelbak, uw feest zal nog lang lekker nasmaken.

Ons nieuw frietkraam ontdekken? Vanaf 15 januari 2019 beschikken we over een gloednieuwe foodtruck van waaruit we de lekkerste broodjes hamburgers, tipzak frietjes en hartige snacks kunnen aanbieden. Onze jarenlange ervaring is uw garantie op succes.

Gratis offerte

Catering | traiteur | culinair architect
John Schotsaert
Gsm Chef: +32 (0)497/28 89 21
Gsm Maître: +32 (0)472/67 52 27
Mail: post@parisroyal.be


Hoe eten we onze pannenkoeken het liefst?

Geplaatst in de categorie Traiteur

Ze zijn rond of ongeveer rond, plat en in ontelbaar varianten te maken. Iedere pannenkoekenbakker en pannenkoekeneter heeft een eigen voorkeur. Een pannenkoek is een van de meest gegeten producten, als hoofdmaaltijd of als onderdeel hiervan. Dit geldt voor de hele wereld, want overal ter wereld bestaan variaties op de pannenkoeken die we hier kennen.

Het ontstaan van de pannenkoek gaat erg ver terug, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn. De pannenkoek die lijkt op hoe we die vandaag de dag bakken, heeft zijn oorsprong in de Romeinse tijd. Er zijn zelfs prehistorische pannenkoeken bekend. Toentertijd werden er bloemen, zaden en water gebruikt voor het maken van een pannenkoek. In oosterse landen eet men een pannenkoek als een broodgerecht bij het eten, zoals de chapati of roti, veelal gemaakt van een meel en water. Ei en melk werden vroeger, maar in arme delen van de wereld nog steeds, als luxe producten gezien.

Pannenkoeken horen bij de herdenkingsdag Maria-Lichtmis, ook wel pannenkoekendag genoemd. In Vlaanderen werd naar aanleiding van deze dag onderzoek gedaan naar deze lekkernij en hoe deze het liefst gegeten wordt.

312363_10151198369327024_941578899_n

Variëren met pannenkoeken nostalgie

Boekweitmeel, speltmeel, tarwemeel, eieren of niet, melk, water of sojamelk. Dit is een kleine selectie uit de variaties voor de pannenkoek zelf. Dan zijn er nog tig variaties op de manier van pannenkoeken bakken en het beleg of de topping, waarbij de laatste categorie grofweg in te delen is in zoet en hartig.

Uit onderzoek is gebleken dat de Vlamingen bij elkaar per jaar zo’n 200 miljoen pannenkoeken bakken. Dat wil zeggen dat 92% van de Vlamingen, ongeveer eenmaal per maand pannenkoeken eten en als ze gegeten worden dan per vier stuks meestal. 27% zijn de Belgen trouw aan het familierecept dat ze hebben, zo blijkt. Verder is het interessant dat pannenkoeken bakken en eten allerlei herinneringen en sfeer oproept. Zo vinden de bakkers en de eters de geur lekker, maken ze er een speciaal familiemoment van en krijgen families hier een nostalgisch gevoel van. Dit laatste is een trend die we niet alleen in de keuken terug zien komen. Nostalgie is een belangrijke beïnvloeder voor de algehele trends in de maatschappij.

Pannenkoeken herinneren aan de verjaardagsfeesten van toen, de fijne momenten met de familie, heerlijk knoeien met suiker en stroop en eten met de handen.

DSC_4260

Dun of dik? Zoet of hartig?

De Amerikaanse pannenkoek is wat dikker en wordt daar pancake genoemd. Maar 60% de ondervraagden in het onderzoek hebben liever een dunne dan een dikke pannenkoek. Ook hebben meer dan de helft van de ondervraagden liever een zelfgemaakt beslag dan een kant-en-klare pannenkoek of een pak pannenkoekenmix.

Veruit het populairst is de zoete pannenkoek belegd met lichtbruine-, kandij- of gewone suiker. Maar liefst 8 op de 10 vindt de pannenkoek op die manier het lekkerste. Een derde geeft toe ook wel eens een hartige pannenkoek te eten.

Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren minder fan zijn van de pannenkoek dan lieden van oudere generaties. Onder de jongeren is een pannenkoek meer een snack en wordt deze opgerold als tussendoortje gegeten en niet als hoofdmaaltijd. Dit past volgens een voedingsspecialist in de toenemende populariteit van de snack. Het wordt gezien als wrap, een tussendoortje of kleine maaltijd. Geen nostalgisch gevoel en fijne familiemomenten voor de jongeren.

Gezonde pannenkoeken bakken

Om toch een beetje met een andere de trend, namelijk die van gezonde voeding mee te gaan, kun je pannenkoeken wel degelijk gezonder maken. Door de ingrediënten te vervangen door een gezondere variant, de gesuikerde toplaag weg te laten en te vervangen door fruit of groente en door deze op laag vuur gaar te laten worden in een gezondere olie, zoals kokosolie.

Gebruik bijvoorbeeld boekweitmeel of quinoameel als basis voor het beslag in plaats van tarwemeel. Of maak hartige aardappelpannenkoeken. Verder is de melk te vervangen door water, sojamelk of een andere melkvervanger. Maak in ieder geval zelf het pannenkoekenbeslag voor een gezondere pannenkoek en vermijd pakjes.

Bak eens groentes zoals ui, champignons, tomaat en prei mee en bestrooi de pannenkoek met geraspte kaas voor een vol gevoel. Bovendien pik je zo ook wat dagelijkse groente mee! Kun je echt niet zonder een zoetje? Neem dan kokosbloemsuiker, een goede appel-perenstroop of een suikervrij fruitjam.

Geef een reactie